Budapesti konferencia Jankovics Marcell munkásságáról

Fotók: Aspektus
02-kovacsistvan.jpg
Kovács István
Érthető, hiszen a 24 éve alakult szervezetnek Jankovics Marcell 15 évig volt az elnöke.
Kovács István költő Levélféle Jankovics Marcellnek című versét mondta el, majd Juhász Judit levezető elnök köszöntötte Rubovszky Évát, a művész feleségét.

07-szemadamgyorgy_richlygabor-rubovszkyeva.jpg
Szemadám György, Richly Gábor és Rubovszky Éva

Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a személyes emlékek fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen gyermekkora óta – családi hátterének köszönhetően – többször is találkozott Jankovics Marcellel, mivel édesapja – rajzfilmesként – együtt dolgozott Jankovics Marcellal.
03-foldiakandras-1.jpg
Földiák András
A mítoszok, a legendák és vallások nem elméleti okfejtéseket, hanem személyesen megélt eseményeket tartalmaznak – jelentette ki Földiák András, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, aki arra is kitért, hogy
Jankovics Marcell modern formanyelven jelenítette meg a régi, egységes világot, amely mára már - sajnos - elveszett.

06-buglyasandor.jpg
Buglya Sándor a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti tagozatának vezetője egy Jankovics Marcellal készült riportfilm rövid változatának levetítésével idézte meg a magyar rajzfilm máig talán legsikeresebb alkotóját.
04romhanyiandras.jpg
Romhányi András a Magyar Művészeti Akadémia tagja egy Szörényi Leventével közösen a Felvidékre szervezett útjukról mesélte el, hogy odafelé menet tátott szájjal tűnődtek azon, hogy mennyi mindent mondott el a különböző települések múltjáról, emlékeiről Jankovics Marcell. Visszafelé is várták a folytatást, de hazafelé a művész elaludt és megérkezésükkor csak annyit jegyzett meg: látjátok, ez az öregedés!
05-kapitanygabor.jpg
Kapitány Gábor szociológus, kulturális antropológus arról beszélt, hogy Jankovics Marcell mennyiben járult hozzá közös, magyarság szimbolikával, szimbólumkutatással foglalkozó munkájukhoz, ahhoz, ami az otthonosság-érzésünket adja!

Arra is felhívta előadásában a figyelmet, hogy milyen kritériumok alapján határozzuk meg az identitásunkat és hogy ezek idővel nemcsak változhatnak, hanem változnak is!
Hogy ma mit gondolunk a kultúráról, abban Jankovics Marcellnek kulcsszerepe van – jelentette ki Kapitány Gábor.
01-mikulasferenc.jpg
Mikulás Ferenc filmproducer, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió igazgatója elmondta, hogy a Magyar népmesék című rajzfilmsorozattal világviszonylatban is egyedülállónak számítunk. AToldi, amely Jankovics Marcell utolsó művének tekinthető, mostantól tekinthető meg a mozikban. Ezután Mikulás Ferenc felolvasott azokból a neki címzett levelekből, amelyeket Jankovics filmjei kapcsán írtak neki Amerikából, a Fülöp-szigetekről és máshonnan. Idézett is belőlük!
09-szorenyilaszlo.jpg
Szörényi László irodalomtörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja Jankovics Marcell jelképfogalmát taglalta.
08-szemadam-es-merygabor.jpg
Méry Gábor fotóművész kiadójának, a Méry-Ratio Kiadónak a Jankovics Marcell közreműködésével született köteteiről szólt – Szemadám György festőművésszel közösen beszélgetve. Szemadám György a János Vitéz, a Fehérlófia produkció jelentőségét taglalta.
09-a_jankovics80-kotet.jpg
A közönség a Jankovics Marcell 80 című, a művész egy évvel ezelőtti születésnapjára megszületett albumához is hozzá tudott jutni, mindenki, így a határon túlról érkezett vendégek is!
Az összefoglaló közlésének eredeti helyén, a Felvidék.ma 2022. október 22-i számában:

https://felvidek.ma/2022/10/budapesti-konferencia-jankovics-marcell-munkassagarol/

Aspektus