Első világháborús klipvetélkedőnkről Gerő tanár úr óráján


Épp egy ungvári konferenciáról érkezett vissza az ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének vezetője, ahol az egyetemen nincs fűtés, ezért Gerő András egy kicsit meg is fázott.  Ezt az előadás elején el is mondta, különös tekintettel arra, hogy a mostani alkalommal az I.Tóth Zoltán teremben szintén alig volt fűtés. A 3+2-es oktatási rendszerben az MA-s hallgatók, vagyis a régi rendszerben 4. évfolyamos történelem szakosok számára tartott órából kaptam néhány percet Gerő András tanár úrtól, aki bevezetőjében elmondta, hogy e történelmi ismeretterjesztő vetélkedő is sokat segíthet a magyar emlékezetkultúrában meglehetősen mostohán kezelt időszak, az első világháború, vagy ahogy  ő szereti nevezni, a „nagy háború” feldolgozásában.

Én – szokás szerint – értelmeztem a felhívás szövegét és megadtam a „támaszkodási pontokat”: az aspektus.eu honlapot, az Aspektus facebook-oldalát és e-mail címét, az ujaspektus@gmail.com –ot. Szóltam arról is, hogy bár december  1-ig kell elküldeni a 2-4 perces klipet, de örülünk neki, ha ez hamarabb megérkezik, továbbá arról is, hogy nem kötelező és magától is megtanulhatja bárki használni a YouTube szerkesztő programját, de kedd délután 5 órakor – és ekkor ki is mutattam a terem ablakán – hiszen az Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék II./202-es szobája az udvar túloldalán van.

Itt találkozom azokkal – mondtam – minden kedden délután 5-kor, akik némi segítséget is szívesen igénybe vesznek, hiszen gyorsabban lehet a klip-készítést elsajátítani, ha az ember kap ehhez gyakorlati segítséget is kap. (Utána a wifi-kapcsolat miatt – a Kossuth Klubba megyünk – mondtam.

Gecse Géza