Kutyaszorító és nyakörv. Egy történet vége - Duray Miklós halálára

Fotók: Gecse Géza
10-12 napja lehetett, hogy a Méry-Ratio Kiadónak Molnár Miklós Bélával leadtuk annak a Duray Miklóssal készült beszélgetős kötet végső változatát, amire a felvidéki politikus áldását adta és amely hamarosan megjelenik.
d4450_losonc-kell.jpg
Duray Miklós Losoncon
Duray Miklóst ekkor vitték be Pozsonyban a kórházba, ami olyan jó két hete lehetett. Beszéltünk közben is - sőt, közvetlenül a műtétjét követően is, mert erre is sor került, de sokkal jobban volt, mint a műtét előtt. 4 napja aztán Miklós felhívott és elmondta, hogy Budapesten van, látogassam meg. Azt már csak kikövetkeztetni tudtam, mert nagyon nehezen beszélt, hogy a Kékgolyó utcában lehet, ugyanis emlegette a Kútvölgyi Kórházat is.
d4573_fuleken_ahol-dm-altalanosiskolabajart-kell.jpg
Duray Miklós Füleken
Ezért másnap felhívtam fiát, Duray Bálintot és megkérdeztem, jól értettem-e, amit édesapjától hallottam, majd megkértem rá, hogy küldje el, pontosan hol találom meg Miklóst a kórházban, de ne másnap, vagyis december 29-én menjek - kért meg Bálint, mert akkor a Felvidék.ma munkatársi gárdájával találkozik, tehát sokan lesznek nála.
Legfeljebb 3 hete van még hátra - mondta, mert olyan az állapota. 15 éve jelentkeztek először a panaszai, de az orvosok akkor azt mondták, hogy a dolog nem igazán komoly.
d4725_vac-a_varos_kornyeken_az_apai_ag-kell.jpg
Duray Miklós Vácott
Még Méry Gábort, a kiadó vezetőjét is felhívtam december 29-én, hogy szerinte van-e esély rá, hogy Miklós ott legyen a kötet bemutatóján, amire Gábor azt válaszolta, hogy szerinte - igen. Nem mondtam neki, amit Bálinttól hallottam, hogy 3 hete lehet még Miklósnak hátra.
d4649_penc_mo-i_egykori_csaladi_birtok-kell.jpg
Duray Miklós a család egyik ágának birtokán: Pencen.
A három hétről ma, amikor legkorábban mehettem volna be hozzá, kiderült, hogy nincs annyi. A némileg kesernyés hangvételű kötetből ki fog derülni, hogy Duray Miklós akkor volt látszólag a legnépszerűbb és a legsikeresebb, amikor a legpocsékabbul érezte magát. Igaz ez a korai évekre, az 1980-as évekre, amikor az egyetemen - csak titokban - juthattunk hozzá a Kutyaszorítóhoz és igaz a 2000-es évek első felére is.
d4672_pencen_a_temetoben_apai-fel-agon-welserek_sirjanal-kell.jpg
Duray Miklós a penci temetőben
De a könyvből ki fog derülni az is, hogy az imént említett rossz érzés az 1990-es években is végig kísérte.
A kötet munkacíme: Hogyan lett a kutyaszorítóból nyakörv?

d5865_pozsony-egyetemi-majd-geologusi-evek-kell.jpg
Duray Miklós Pozsonyban
Az interjúk több helyszínen készültek: a gyerekkor helyszínein: Losoncon és Füleken, a család magyarországi érdekeltségű egykori helységeiben: Vácott és környékén, így Pencen és az egyetemi évek, illetve a geológusi  pályafutás helyszínén: Pozsonyban.
Ezek közül adtam most közre néhányat!
Gecse Géza