Schöpflin György itt hagyott bennünket!

Fotók: Thaler Tamás, Kiss Gábor Zoltán és Gecse Géza
8836.jpg
Olyan embert veszítettünk el 2021. november 19-én, 5 nappal 82. születésnapja előtt, aki politológus professzorként szerzett hírnevet magának a nyugati világban, de 2004-től kezdődően egészen 2019-ig a Fidesz európai parlamenti képviselőjeként politikusként képviselte a magyar ügyet Brüsszelben.
A család mély nyomot hagyott a magyar kulturális életben, hiszen Schöpflin György nagyapja: Schöpflin Aladár irodalmár, író, műkritikus egészen az akadémikusságig vitte. Apja: Schöpflin Gyula, a Magyar Rádió 1945 és 1949 közötti műsorigazgagója lett, majd 1949-től Magyarország oslói, stockholmi és koppenhágai követe. 1950-ben lemondott posztjáról és Magyarország helyett előbb Svédországba, majd Angliába, pontosabban Skóciába távozott. Schöpflin György itt, a Glasgow-i Egyetemen, majd Belgiumban végezte tanulmányait. Londonban előbb a Chatham House-nak, a Királyi Nemzetközi Kapcsolatok Kutatóintézetének a munkatársa 1963 és 1967 között, majd 1967 és 1976 között a BBC-nél dolgozott, majd a Londoni Egyetemen. 1994-től kezdve a Londoni Egyetem Szláv- és Kelet-európai Intézetének egyetemi tanára lett, majd 1998 és 2004 között Jean Monet professzor. Számtalan tanulmánya jelent meg a nemzeti eszme, a nemzeti kisebbségek és a nacionalizmus témakörében. Nem ismerünk még egy olyan magyart, aki ebben a témakörben nála jelentősebbet alkotott volna külföldön.
2003-ban lépett a Fideszbe, 2004-től lett a párt európai parlamenti képviselője.
Én 2003-ban találkoztam vele először a tusnádfürdői nyári egyetemi táborban és ettől kezdve gyakorta készítettem vele interjúkat a Magyar Rádió, később a Felvidék.ma számára.
Nem egyszer volt vitaestünk vendége, így például 2004 tavaszán is a Tolcsvay Klubban. Íme a rövid tudósítás róla - kattintással:

schoepf_3_szulin.jpg
Jelentős segítséget kaptam a professzortól az ír kérdésben készített riportomhoz 2004 júniusában is. Ld.:

schoepf_1_hbsbg.jpg
Habsburg Ottó és Schöpflin György 2007-ben Budapesten
2007-ben előszót írt Bizánctól Bizáncig. Az orosz birodalmi gondolat című könyvemhez és Habsburg Ottóval mutatták be azt a megjelenését követően. Ld. - kattintással:

schoepf_2_kum.jpg
Balázs Péter külügyminiszterrel a Tolcsvay Klubban 2010. januárjának legvégén.

schoepf_5_eesti.jpg
David Vseviovval Tallinnban 2012-ben
2012 áprilisában az Észtország fővárosában Tallinnban szervezett könyvbemutatóm egyik vendége szintén Schöpflin György volt. Ld. - kattintással:

8800.jpg
Schöpflin György Gulyás Gergellyel, Takaró Mihállyal és Gecse Gézával az ELTE BTK-n
2017. szeptemberének a végén ismét vele együtt sikerült bemutatnunk a Nemzetpolitika - szoítóban. Aspektus - határok nélkül 2002-2017 c. kötetet.
A professzoron az utolsó másfél év során hatalmasodott el betegsége és a halál Schöpflin Györgyöt Észtországban érte. Tallinnban hamvasztották el. Észt felesége és három lánya jelenlétében 2021. november 29-én volt egy gyásszertartás Tallinnban, de várhatóan hamvai a szülei mellé kerülnek a Kerepesi temetőbe, viszont a kiadási procedúra meglehetősen nehézkes, ezért egyelőre még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerül rá sor. És így az sem tudhatjuk, hogy mikor lesz Schöpflin György budapesti temetése.

Gecse Géza