Száz év tükrében a nagy háború 1916-2016 Kolozsváron és Györgyfalván


Régen jártam Erdélyben. Pénteken a Budapest-Kolozsvár út magyarországi szakaszán három alkalommal, a romániain öt alkalommal kényszerültem lépésben haladni. Csak a Király-hágó után lehetett némileg fellélegezni!

Kolozsvár Györgyfalvi negyede, a városnak ez a része ismertebb, mint a névadó falu, ami a Mátyás-szobortól 15 kilométerre van. Mivel nincs kitáblázva és még nem jártam itt, nem volt egyszerű odatalálni. A falu előtt 2-3 kilométerre bukkan fel az első tábla és azzal sincs minden rendben. Úgy látszik a román hatóságoknak nem volt "i" betűs táblájuk, így ugyanazt az útjelzőt használják Györgyfalva és Gyergyószentmiklós jelölésére.

Az első Györgyfalvi falunapot még hat évvel ezelőtt tartották. Akik ma szervezik, valamennyien ott voltak az indulásnál, így a ma is Györgyfalván lakó Sajgó Tünde és a település egykori lakója, Kun István, aki most tervezi, hogy Magyarországról visszaköltözik, mert úgy érzi, elég időt töltött már Magyaroszágon.
 
                                Életkép                                                             Sajgó Tünde és 'Sóska'

A falunapok szombatig tartanak, de a gála és a záró táncház, ahol a györgyfalvi diadalmaskodik, péntek hajnalra ér véget.

 
                                         Táncházban                                           Kun István

A település, vagyis Györgyfalva legalább 3,5 kilométer hosszú. Művészek is látogatják, a vengégsereg nagyobbik része erdélyi, de vannak itt magyarországiak. Marosán Csaba például a Kolozsvári Magyar Színház legfiatalabb művésze. A szervezők szerint nem gond, hogy a faluba alig lehet odatalálni. 

 
                                     Táncházban                                                 Marosán Csabáék

A hangulat jó, viszont a "szokásos" kérdéseket a Száz év tükrében a nagy háború 1916-2016 történelmi ismeretterjesztő vetélkedővel kapcsolatban - el kellett mondani.


Érdeklődők

 Kolozsvárra visszatalálni jóval könnyebb volt, mint Györgyfalvát megtalálni. A Mátyás-szobor és környéke - hibátlan! És szépen ki is van világítva!

Kép és szöveg: Gecse Géza

Teljesebb képgaléria a facebookon - kattintással: