Új dékán az ELTE BTK élén Bartus Dávid személyében

sonkoly_2_bartusdavid.jpg

2021. februárjában Csókás Adrienn jóvoltából a Magyar Nemzetben egy érdekes összefoglaló jelent meg a volt és az új dékánnal arról, hogy milyen helye van az ELTE BTK-nak a megváltozott viszonyok között napjainkban Magyarországon. Ebből kiderült, hogy Bartus Dávid az intézmény története során az intézmény egyik legfiatalabb vezetője, mint ahogy az is, hogy Sonkoly Gábor az eddigi dékán - letöltve négyéves megbizatását - a továbbiakban "csupán" az ELTE Történettudományi Doktori Iskolájának a vezetője.
A viszony a megválasztott és a volt dékán között harmonikusnak volt ábrázolva - lehet, hogy valóban így is van, nincs értelme, hogy erről találgassunk, mert nincs róla érdemi információnk.
A Magyar Nemzetben közölt cikk itt olvasható - kattintással:

Az biztos, hogy a vezetőváltásnak örülni lehet, hiszen Sonkoly Gábor négyéves tevékenysége ellentmondásoktól korántsem volt mentes.
sonkoly_1.jpg
Azt bizonyosan a saját dékánkodása eredményének tudhatja be Sonkoly Gábor, hogy míg voltak az ELTE BTK-án olyan tanszékek, amelyeket az ő impériuma alatt kellett "beszántani", lásd például az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszékét, addig az Ateliert, ahonnan ő jött, sikerült átmenteni.
Ugye ez az a tanszék, amit a közben 2016-ban elhalálozott Granasztói Györgynek sikerült létrehoznia az 1980-as évek végén a döglődő pártállami rendszerben, köszönhetően Granasztói jókor, jóhelyen - értsd Franciaországban - folytatott eredményes kutatásainak is!
Sonkoly Gábor - bár Emmanuel Macron francia elnök kitüntetését 2020. őszén megkapta - nem tudott kimenni a Sorbonne-ra vendégtanárként, pedig pályázott egy ottani tanári állásra!
Lehet, hogy mi jobban jártunk volna, ha ez sikerül neki, de úgy látszik ő ehhez akkor - Macron elnök kitüntetése ide vagy oda - "kevés" volt.
Viszont Sonkoly Gábor 2019 óta az ELTE BTK Doktori Iskola vezetője - és az is marad, ki tudja, hogy meddig!
És ha valakinek kétsége lenne, hogy Sonkoly Gáborra milyen befolyás az, ami hat, akkor figyelmébe ajánlom a közben - ki tudja, hogy véglegesen-e, de egyelőre megszűnt - Kapu 2019. márciusi számát! Mutatom - kattintással:

Bizony-bizony ebből, miként számos más jelből is kiderül, hogy Sonkoly Gábor a 2019-ben a PDSZ éléről leváltott Mendrey Laci bácsi leváltott szakszervezeti vezető "tenyeréből eszik".
Annak a Mendrey Laci bácsinak, akit annak ellenére, hogy leváltottak posztjáról a saját szakszervezetében, például az ATV is oktatáspolitikai kérdésekben rendszeresen sztárolni szokott!
Nesze neked bujtatott befolyás vagy annak a tagadása
Ennyit erről - most! A többit a jövő mutatja meg!

Gecse Géza