Videoklip-vetélkedő zászlóbontása a Kárpátaljai Nyári Pedagógusakadémián


Beregszászon minden évben magyarból és történelemből is hallgathatnak előadásokat a nyári szünetben a helyi magyar pedagógusok. A II. Rákóczi Ferenc Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség az idén is megszervezte immár nagy hagyományú nyári továbbképzését, amely ebben az évben is a Kárpátaljai Nyári Pedagógusakadémia nevet kapta. 2016. július 12-e és július 16-a között a főiskola tanára Gerendely Béla és csapata rendhagyó történelem óra megrendezéséhez is nyújtott gyakorlati segítséget. Céljuk, hogy a helyiek megismerjék azokat a mestereket és művészeket, akik az egyes alkotások létrehozását is közvetíteni tudják, így e tudást a gyakorlatban adják át. 

​Kész János, a főiskola tanára felkérésére a helyi görög katolikus középiskola és kollégium falai között bőr- és rézműves, fafaragó, nemezelő és hagyományos ruhakészítő és agyagozó mesterek segítettek megidézni a magyar közép- és koraújkor történelmét.
 

A legújabb helyi eredményekkel más formában is megismerkedhettek az érdeklődők. A főiskola tanára, Braun László, a nagyszentmiklósi aranykincs rovásemlékeire vonatkozó frissen publikált kutatásait, de Szamborovszkyné Nagy Ibolya, a levéltár Csernobilra vonatkozó eredményeit, illetve ​Várady Natália, a szovjetizálás fájó emlékeit külön előadásban is ismertették.
 

A sorba kiválóan illett az Aspektus történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedője, amelynek részleteiről Ősz Gábor, a Petőfi Gimnázium tanára számolt be. Az érdeklődők örömmel vették át a versenyfelhívást, különösen azért, mert tanítványaikkal korábban már nyertek – nem az Aspektus – hanem másik magyarországi klip-vetélkedőn.

Aspektus